SceneBuilder Kurulumu

By gokhan, 25 Şubat 2019

JavaFx için görsel olarak GUI oluşturmayı sağlayan eklentidir. İster FXML dosyalarına doğrudan kodlarla yerleştirme yapabilirsiniz. İsterseniz de bu işlemleri sürükle bırak işlemiyle kolay bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz Eklenti uygulaması olan SceneBuilder yükleyerek kullanabilirsiniz.

Öncelikli olarak kullandığınız işletim sistemine göre gerekli indirmeyi yapmanız gerekiyor.

Adres: https://gluonhq.com/products/scene-builder/#download

İndirdiğiniz yazılımı kuruluma başlayın. Ben Windows tabanlı bir işletim sistemi için bunu gerçekleştirdim. Kurulum sırasında Aşağıdaki destinasyonu aklınızda tutun ki Eclipse ile bağlantı kurmak için gerekli olacak.

Kurulumu yaptıktan sonra Window>Preferences menüsü açılır. Ayar kısmından JavaFX seçilerek SceneBuilder executable kısmına kurulumda kullandığınız destinasyon eklenerek SceneBuilder.exe seçilir.

Bundan sonraki aşamalarda FXML dosyaları çalıştırıldığında
doğrudan SceneBuilder üzerinde açılması sağlanır. Örnek Uygulama için bir proje oluşturulması ile alakalı görseller aşağıdadır.

SceneBuilder uygulamasının genel görnüşü yukarıdaki gibidir. Ortadaki kısım Scene olarak geçer ve yer tutucu olarak Pane, AnchorPane, ScrollPane vb. Container bileşeni yüklenerek gri alan elde edilir. Bu alanlarda genelde AnchorPane kullanılır. Bu bileşeni tüm form elemanlarının üzerinde bulunduğu bir yer tutucu panel olarak düşünebilirsiniz. Stage içerisinde gösterilecek alanı oluşturan bileşendir.