JavaFx Kurulumu (Eclipse)

By gokhan, 27 Şubat 2019

JavaFX, Java platformu için geliştirilmiş olan GUI oluşturma kütüphanesidir. Swing, SWT, AWT, SwingX, JGoodies, JavaFX, Apache Pivot hali hazırda kullanılabilecek frameworkler arasında bulunmaktadır. Bu frameworklerden en yaygın kullanıma sahip olan Swing ve JavaFX kütüphaneieridir. Ekim 2018 tarihinde Oracle firmasının Swing frameworke desteğini çekerek geliştirmelerini Swing yerine JavaFX üzerine yoğunlaştıracağıyla ilgili resmi sitesinde yaptığı açıklamalardan sonra ilerleyen yıllarda popülaritesini artıracağı kesinlik kazanmaktadır.

Bu yazıda Eclipse IDE si üzerine JavaFX framework nasıl yükleneceğiyle alakalı kurulum işlemleri anlatılmaktadır.

Kurulumlar için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde app dosyasını indirerek yükleme gerçekleştirme, doğrudan Eclipse Marketplace kullanma, Kütüphane sdk dosyalarının dogrudan indirilerek projelere import edilmesi, SDK dosyalarının doğrudan Java SDK larında belirlene PATH kısmına aktarılması, Eclipse Repository kullanarak kurulum gibi. Bunlardan çok performans harcamanızı gerektirmeyecek Marketplace ve Repository kullanarak aktarım yapmanızı sağlayacak yöntemler detaylandırılacaktır.

Repository Kullanarak Kurulum

Location: https://download.eclipse.org/efxclipse/updates-released/1.0.0/site/

Kullanmayı düşündüğünüz farklı bir sürüm varsa onun repository adresini bu kısma yazarak da işlem basamaklarını takip edebilirsiniz.

Kurulum tamamlandıktan sonra Eclipse programı kendisini yeniden başlatmanızı isteyecektir. Başlattıktan sonra kurulumunuz doğru yapıldıysa aşaıdaki basamakları uyguladığınızda sorunsuz bir şekilde projeyi göreceksiniz.

MarketPlace Kurulumu

Bu adımı kullanarak doğrudan Eclipse üzerinden onaylanmış JavaFX sürümünü basit bir şekilde yükleyebilirsiniz.

Yükleme işlemi bittiğinde Eclipse yeniden başlatılacak ve aynı adımlarla yüklenip yüklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Üstteki resimde “Installed” seçeneği yüklemeyenlerde Install olarak çıkacak.